Från Haparanda till Strängnäs

Jonas Edsborn flyttade till Örebro när han skulle välja gymnasium. Idag är han 38 år, har fru och tre barn och är fortsatt bosatt i Örebro.

Jonas jobbade tidigare på Securitas men kände att ett karriärsbyte var på sin plats, och när frågan om att börja jobba på Emanuelssons VVS lades fram så behövde han inte fundera särskilt länge.

– Jag jobbade natt på mitt tidigare jobb och kände att jag ville testa någonting annat. Sedan sprang jag på min gamla klasskamrat Christian Binning, som jobbat på Emanuelssons VVS en tid, och när han frågade om jag ville komma och jobba hos dom så var beslutet inte så svårt att fatta. Jag hade länge funderat på byggbranschen, så det kändes perfekt, säger Jonas.

Jonas började arbeta på Emanuelssons VVS den 1 april i år. Han har sedan dess fått åka runt på alla typer av jobb för att snabbt skapa sig en grundläggande kunskap om allt vad som ingår i branschen.

– Första tiden fick jag åka runt på olika jobb hela tiden, vilket var mycket lärorikt. Men nu har jag börjat få ta lite egna småprojekt, vilket är oroligt kul och utmanande. Man kanske inte är helt självgående på alla typer av jobb ännu, men det mesta klarar jag av. Sedan har man ju nästan alltid bra kollegor runt om sig som snabbt kan svara på eventuella frågor.

Vi träffar Jonas på ett bygge i Strängnäs, där ett gammalt sjukhus från förra sekelskiftet skall byggas om till lägenheter, och just för dagen drar Jonas luftkanaler i källaren.

– Nu håller vi på att dra luftkanaler som ska transportera friskluft utifrån fram till aggregatet, som sedan ska fördelas ut i fastigheten. Efter det ska vi fortsätta montera in köksfläktar i de nya lägenheterna, med innan dess måste andra yrkesgrupper komma vidare så man inte går på varandra.

Det måste krävas mycket samarbete och planering för att inte krocka med varandra?

– Ja man måste ständigt ha en dialog med övriga yrkesgrupper, och det tycker jag fungerar klockrent på detta bygget. Lite har man nog totalentreprenören OBK Sverige att tacka för att de alltid anlitar bra underentreprenörer som är lätta att samarbeta med, konstaterar Jonas.

KARLSLUNDSSKOLAN SKA BYGGAS OM TILL ÄLDRE- OCH OMSORGSBOENDE.

Skolan är belägen i utkanten av Karlslund, precis där betongparkeringar och höghus övergår till gärden och röda ladugårdar. Byggnaden uppfördes och stod...

Läs Mer

ALEXANDER KOMBINERAR BANDY OCH JOBB

Alexander Adeheimer kom till Örebro för att spela Bandy för ungefär två år sedan. Han fick ganska snabbt erbjudande om att få...

Läs Mer

Från Haparanda till Strängnäs

Jonas Edsborn flyttade till Örebro när han skulle välja gymnasium. Idag är han 38 år, har fru och tre barn och är...

Läs Mer